ELÄMÄMME ERIKOINEN VUOSI – selviydytään ja pysytään terveinä

Tämä erikoinen vuosi toi myös hyviä asioita. On pitänyt ravistella työtapojaan, miettiä kommunikointiaan ja opetella uusia tekniikoita. Ei pahoja juttuja ollenkaan. Mutta kun on pakko tehdä, niin se ei aina onnistu ilman pientä pärinää ja mielipahaa.

Meitä tämä aika ei ole kohdellut huonosti. Julkiset hankinnat toimivat ja hankkeet menevät eteenpäin vaikka maailman ja yhteiskunnan tilanne on haastava.

Onneksemme oli vain muutama viikko, jolloin tunsimme lievän pysähdyksen, sen jälkeen meno on ollut melkeinpä normaalia vauhdikkaampaa.

Keväällä mietittiin paljon miten poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa tarjousten määrään tai muuten tarjoajien käyttäytymiseen. Huhtikuun ja toukokuun aikana tarjouksia tulikin melko vähän. Meillä on ollut harvoin hankintoja, joihin tulee vain yksi tai kaksi tarjousta. Näin tapahtui muutamassa hankinnassa ja olen melko varma, että niissä oli kyse siitä, että etätyötavat eivät olleet vielä kaikilla ”hanskassa”.

Itsekin huomasin haasteita työtavoissa, työnjohtamisessa ja kommunikoinnissa. Kaikkea pitää opetella ja myöntää itselleen virheet, jotta niitä pystyy sitten korjaamaan.

Etätyöaika on opettanut monia hyviä asioita, vaikka on tuonut myös kohtaamisen ikävää. Kaipaan hyvän koulutuksen tuomaa onnistumisen tunnetta, kun näkee osallistujista innostumista aiheeseen ja saa aikaan rehellistä ja aktiivista keskustelua. Harrastan normaalioloissa osallistujien kehonkielen tulkintaa ja usein vaihdan lähestymistapaa asiaan, jos huomaan vastaanottajien sanattomasti ja ehkä tahattomasti viestivän siihen tarvetta.

Näillä ikävuosilla ei ole yksinkertaista muuttaa koulutustapaansa sopimaan verkkoon. Jostain syystä se on ikävin asia, kun mietin työasioita menneeltä vuodelta. Kaipaan hyvän koulutuksen tuomaa onnistumisen tunnetta. Tätä onnistumisen tunnetta en saa verkkokoulutuksissa.

Hyvistä asioista voisi huomioida kokouskäytäntöjen selkeän paranemisen. Kun kokoukset ja kohtaamiset ovat verkossa, huomaan että niihin panostetaan paremmin. Valmistellaan ja perehdytään asioihin. Onkohan niin että keskittyminen omassa rauhassa on kuitenkin parempaa kuin yhteisötoimistoissa. Tosin huomattavaa on myös, että kokouksia tulee helposti sovitettu päivään liiankin tiukkaan aikatauluun. Pitää oppia tauottamaan myös palaveripäivät, eli aina ei tarvitse hyväksyä jokaista palaveripyyntöä. Kyllä kaikki ymmärtävät, että neljä puolentoistatunnin palaveria on liikaa yhdelle päivälle. Oma ajanhallinta vaatii suunnittelua ja asiaan keskittymistä. Hyvällä ajanhallinnalla työn tuotavuus ja työtyytyväisyys paranee huimasti.

Tuoko tämä aika pysyviä muutoksen toimitilakulttuuriin? Ei tarvita enää niin paljon tilaa, kun osa voi tehdä etänä töitä, mutta ne tilat, jotka ovat, olisivat monikäyttöiset sekä rauhaan että yhteisöllisyyteen mahdollistavat. Luulenpa että en ole ainoa työnantaja, joka on huomannut työn tuotavuuden lisääntymisen, kun on rauha tehdä. Oli se työhuone siten kotona tai työpaikalla. Varsinkin asiantuntijatyö tarvitsee mahdollisuuden keskittymiseen ja rauhaan, mutta myös mahdollisuuden keskusteluun, yhteiseen pohdintaan ja visiointiin.

Olemme saaneet tänä vuonna osallistua ison hyvinvointikeskuksen varustamiseen ja kalustamiseen. Vastaavien hankkeiden toteuttaminen on aiemmin aiheuttanut hurjan määrän ajokilometrejä ja työmaakäyntejä. Nyt on toimittu etänä ja verkon kautta, mutta hommat ovat toimineet ja asiat edistyneet sovitussa aikataulussa. Hankkeessa meillä on tilaajan asiantuntijoina sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Olen saanut konkreettisesti huomata kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan hurjan venymiskyvyn. En voi kuin ihailla sitä sitoutumista. He ovat pandemiaryhmissä ja kriisiryhmissä mukana ja silti tämä hanke on edennyt aikataulussa, ja heiltä on aina saanut tietoa ajoissa ja asiallisesti.

Tässä ajassa kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on ansainnut ison kunnioituksemme ja on ilo heitä auttaa kaikin mahdollisin tavoin.

Toivon että voin osaltani oikeasti vaikuttaa tämänkin hankkeen kautta siihen, että heidän työntekonsa uusissa tiloissa tulee olemaan sujuvaa ja entistä helpompaa.

Toivotaan ja uskotaan että alkava vuosi 2021 on edellistä parempi ja helpompi meille kaikille.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille

Tasapuolisesti, syrjimättä ja avoimin sydämin

Mia Koljonen

Jaa kaverille:

Sinua saattaa kiinnostaa myös: