Ju-Ha Consulting palveluvalikoima, hankintakoutsi ja julkisten hankintojen asiantuntijapavelut

HANKINTAPROSESSIIN LISÄARVOA HANKINTA-ALAN ASIANTUNTIJALLA – Kaikkea ei tarvitse osata itse

Asiakkaita, heitä on yhtä monen tyyppisiä kuin heitä on monta. Aika kummallinen lause, mutta näin suomen kieli menee.

Asiantuntijana kohtaan asiakkaan, kun hän tarvitsee asiantuntemusta ja tietotaitoa. Mitä sitten on asiantuntemus?Hankinta-alalla asiakkaan tarpeet ovat jokaisen kerran erilaisia. Tuotteet tai palvelut on saatava parhain mahdollisin sopimusehdoin parhaaseen hintaan. Silloin tarvitaan asiantuntemusta, kykyä hoitaa hankinnat ammattimaisesti ja pitää langat käsissään koko hankintaprosessin ajan. Homman on hoiduttava tuli vastaan sitten mikä tahansa tilanne. Tämä on mielestäni ammattitaitoa ja kokemusta, ei niinkään asiantuntijuutta. Toki se voi sitäkin olla, riippuu mistä näkökulmasta asiaa katsotaan.

Asiantuntijana koen tarjoavani asiakkaalle hyvän kokemuksen ja tunteen siitä, että hankinta on hoidettu ammattimaisesti. Tunteen siitä, että asiat ovat järjestyksessä ja hänen ei tarvitse ”valvoa öitään”.

Vajaan kolmen vuoden yrittäjyyteni aikana olen miettinyt moneen kertaan, miten markkinoida asiantuntijapalvelua, eli omassa tapauksessani hankinta-alan osaamista ja ammattitaitoa. Miten markkinoidaan siis osaamista ja ammattitaitoa?

Törmäsin brändimarkkinoinnista kertovaan blogitekstiin. Asiaa pitää lähestyä asiakkaan näkökulmasta, neuvottiin. Näinkö:

Kaikissa kunnissa ei ole hankinta-asiantuntijaa. Niissä esim. tekninen johtaja kilpailuttaa itse kaikki kunnan urakat ja oman sektorinsa suuremmat hankinnat. Hänen tulee siis teknisen koulutuksensa ohella tuntea hankintalaki, kuntalaki, julkisuuslaki, hallintolaki, EU-direktiivit ym. mitä vielä…

Kunnan päiväkoti on sisäilmaongelmainen ja valtuusto on tehnyt päätöksen sen sulkemisesta ja uuden rakennuttamisen aloittamisesta. Asia tipahtaa teknisen johtajan pöydälle. Mitä se tarkoittaa työnä?

  1. Väistötilojen kilpailuttamista pikaisesti, jotta päiväkodin vanhempainyhdistys tulee tyytyväiseksi ja lopettaa yleisönosastokirjoittelun.
  2. Vanhan päiväkodin purku-urakan kilpailuttamista.
  3. Uuden päiväkodin hanketyöryhmän perustamista.
  4. Uuden päiväkodin urakkakilpailutusta.

Eihän teknisellä johtajalla tietenkään ollut mitään muuta hommaa pöydällään odottamassa.

Silloin tarvitaan hankinta-alan ammattilainen apuun. Hän aikatauluttaa projektit, laatii hankesuunnitelman rungon työryhmälle, toimii työryhmän sihteerinä tai työrukkasena ja valmistelee alustavan kustannusarvion. Hän valmistelee kilpailutukset, sopimukset ja huolehtii julkisen hankinnan rutiineista.

Kun tekninen johtaja on nyt saanut tukea ja apua, projekti on onnistunut ja aikataulussa, ilman suurempia ongelmia. Silloin asiantuntija on onnistunut työssään ja virkamies on voinut keksittyä siihen mikä on hänen osaamisaluettaan.

Kaikkien ei tarvitse eikä pidäkään osata kaikkea, siksi on olemassa meitä ammattilaisia, asiantuntijapalveluiden tarjoajia. Me annamme asiakkaidemme käyttöön kaiken tietotaitomme ja osaamisemme mitä meillä on. Me asiantuntijat tuotamme lisäarvoa asiakkaidemme prosesseihin.

Jaa kaverille:

Sinua saattaa kiinnostaa myös: