Hankinta-assistentti Leena Alhonpää Ju-Ha Consulting Oy

Hyppäsin tuntemattomaan – julkiset hankinnat yllättivät

Leena Alhonpää

Kaksi kuukautta julkisia hankintoja on nyt takana, ja minulla on uutta asiaa opittuna hurja määrä. Monen monta asiaa vielä opittavana, mutta onneksi on upean työyhteisön tuki, opastus ja tsemppi takana. Saan oppia parhailta; nämä ihmiset täällä ovat asiantuntijoita sanan varsinaisessa merkityksessä.

Saan olla osaamaton ja tietämätön. Kysymyksiini jaksetaan vastata, ja kerrotaan myös isompi asiakokonaisuus kysymykseni taustalla. Minulle annetaan koko ajan enemmän vastuuta, ja saan itsenäisesti pohtia, miten tiettyä asiaa aletaan ratkoa. Minulle tämä on oikea tapa oppia: haluan tietää, miksi jotakin tehdään.

Tänne tullessani käsitykseni julkisista hankinnoista oli luokkaa ”halvin tarjous pitää valita”. Eikä itse prosessikaan ollut millään tavalla tuttu. Ensimmäisiä oivalluksiani oli, että taidan itse olla melkoinen sääntöfriikki! Minun tietynlaista järjestystä halajava mieleni on taivaassa, kun hankintalaki määrää esimerkiksi, että tarjouksen on oltava sinä tiettynä päivänä, sinä tiettynä kellonaikana järjestelmässä. Muuten olet ulkona.

Ymmärrys on kasvanut valtavasti. Ymmärrys ja osaaminen itse päivittäisistä työtehtävistä, mutta myös laajempi ymmärrys julkisista hankinnoista ja niiden prosesseista. Ja mitä enemmän opin, sitä enemmän kasvaa tarve tietää ja oppia lisää. Tämähän on ihan äärimmäisen mielenkiintoista! Jo tässä ajassa olen ehtinyt tutustua ja perehtyä moneen mielenkiintoiseen aiheeseen ruokaleipien suola- ja kuitumääristä oppilaskuljetusten reittien pähkäilemiseen. Tässä ikään kuin sivussa ja huomaamatta tulee oppineeksi kaikenlaista!

Ymmärrys on kasvanut toisellakin tavalla. Olen tajunnut, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Koska sitä hinnaltaan halvinta tarjousta ei tarvitse hyväksyä. On olemassa tapoja vaikuttaa siihen, millainen sopimus halutaan. Millaisia ruokaleipiä eskarilaiset syövät tai millaista bussireittiä koululainen kulkee.  


Ensi viikolla onkin sitten Hankinta-Suomi-syysseminaari! Ollaan siellä Hilman kanssa seminaarihumussa; tule nappaamaan hihasta niin höpistään!


Leena Alhonpää on aloittanut Ju-Halla hankinta-assistenttina ja Inkerin vanhempainvapaan sijaisena kesällä 2023. Hän valmistuu aivan kohta tradenomiksi Turun Ammattikorkeakoulusta ja on toiminut aiemmin pitkään kaupan alalla.

Jaa kaverille:

Sinua saattaa kiinnostaa myös: