Ju-Ha Consulting palveluvalikoima, hankintakoutsi ja julkisten hankintojen asiantuntijapavelut

Tiedätkö sinä mikä on teidän hankintakunto?

Mietitäänpä ensin mitä tarkoittaa hankintakunto. Onko se osaamista, ymmärtämistä ja tiedon kokonaisvaltaista hyödyntämistä? Minusta se on juuri noin.

Miten voit testata omaa hankintakuntoasi?

Kokoa menneen vuoden hankinnat mielessäsi yhteen nippuun ja mieti oletko onnistunut? Onnistuminen hankinnoissa ei tarkoita vain läpimenoa, ilman Markkinaoikeus valituksia tai oikaisuvaatimuksia; niiden tulemiseen emme voi vaikuttaa edes täysin virheettömällä hankintamenettelyllä.

Mieti saavutitko tuloksia joihin pyrit.

Kestävällä tavalla kokonaistaloudellisesti edullisia hankintasopimuksia.

En tarkoita tässä kokonaistaloudellista edullisuutta hankintalain mukaisena terminä vaan ihan käytännön tasolla. Sopimuksia, joiden hinta laatu suhde on oikea ja juuri teidän vaatimustasollenne passeli. Sellainen, jota tavoittelitte.

Saavutitko entistä kestävämpiä hankintasopimuksia? Tarkoitan sekä fyysisen -, että sosiaalisen ympäristön kannalta kestäviä.

Lisäksi hankintakunnon kannalta erittäinkin tärkeä asia on sopimusosaaminen ja sopimusten seurannan ja – valvonnan prosessit. Varmistammeko ja tiedämmekö tarpeeksi hyvin, että maksamme juuri siitä mitä olemme tilanneet ja sopimuksessa sopineet. Ovatko meidän sopimuksemme ajan tasalla ja niiden henkilöiden tiedossa jotka niitä hyödyntävät?

Vielä lisään tähän haastavan ja viimeaikaista lainsäädäntöäkin sisältävän kokonaisuuden, joka on tietoturva-, tietosuoja ja liikesalaisuudet. Näidenkin, ei niinkään pienien kokonaisuuksien hallitseminen ja tiedostaminen hankinnan kaikissa vaiheissa on erittäin tärkeää.

Nämä ovat kaikki hankintakuntoa.

Kun miettii sanaa hankintakunto, tuo se mieleen sekä oman henkilökohtaisen kuin myös koko organisaation hankintakunnon. Päivittämällä omaa osaamista ja jakamalla tietoa väsymättä, jakaa ja parantaa myös hankintakuntoa. Kun organisaatiossa on hyvä hankintakunto, voidaan myös tehdä uudenlaisia hankintoja. Voidaan aidosti vaikuttaa lähialueen yritysten osallistumismahdollisuuksiin, voidaan vaikuttaa ympäristön tilaan, huomioida sosiaalisia näkökohtia.

Meistä hankintaihmisistä varmasti jokainen kokee riittämättömyyttä ja joutuu tekemään kompromisseja, joko kunnan talouden tiukkuudesta johtuen tai päätöksentekijöiden muutoshaluttomuuden, uusien asioiden pelon johdosta.

Uudella tavalla toteuttaminen, muutokset hankintakriteereissä tai päätösperusteissa aiheuttavat useinkin isoa muutosvastarintaa. Syynä on pelko, että ollaan markkinaoikeudessa tai hankinta tulee liian kalliiksi. Kuitenkin kunnan hankintojen kokonaisvaltaisella suunnittelulla ja hyvällä hankintastrategialla voidaan säästää ja saavuttaa pala kerrallaan myös talouden tasapainoa.

Mitataan teidän hankintakuntonne ja suunnitellaan teille tiekartta kestävään ja laadukkaaseen hankintatoimeen. 

Katso lisätietoa https://hankinta-ammattilainen.fi/etusivu/hankintakunto/ ja ota yhteyttä.

Terveisin Mia

Jaa kaverille:

Sinua saattaa kiinnostaa myös: